România trebuie să întărească legislația comercială, fiscală și contabilă pentru a reduce evaziunea fiscală, în timp ce guvernanța economică urmărește să limiteze fluctuațiile ciclului, potrivit prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu.
„Trebuie să întărim legislația comercială, fiscală și contabilă pentru a reduce substanțial volumul foarte mare raportat la potențialul României, al evaziunii fiscale și al economiei formale. Măsura aceasta se încadrează într-o mișcare mai generală pentru utilizarea pe plan intern a resurselor fiecărui stat și amintim efortul global lansat de țările G20 pentru transparentizarea sectorului bancar și desființarea paradisurilor fiscale. Astfel, banii care fug din statele naționale spre aceste paradisuri vor fi utilizați ca resurse proprii în statul de origine, vor crea locuri de muncă, vor constitui resurse bugetare pentru dezvoltarea infrastructurii publice”, a declarat sâmbătă Georgescu, la Bucharest Forum.
În ceea ce privește combinația politicii monetare cu cea macroprudențială, el a arătat că guvernanța economică a statului este întărită printr-o serie de mecanisme, de instrumente de decizie care doresc să limiteze fluctuațiile ciclului, pentru a nu înregistra „căderi” de la o creștere economică de 7% la o recesiune de 4%.
„Mai bine crești cu 4% în perioada de boom și eviți declinul peste trei-patru ani când ciclul economic are altă turnură. Astăzi se vede cu pregnanță că asigurarea convergenței nominale și reale a economiilor și asigurarea stabilității prețurilor nu pot fi realizate fără stabilitatea financiară”, spune Georgescu.
Oficialul BNR a precizat că există o schimbare de paradigmă a politicii prudențiale de la obiectivul asigurării rezilienței sistemului în condiții de șoc exogen la diminuarea amplitudinii ciclurilor de risc financiar.
„Dacă până acum era preponderentă stabilitatea prețului și inflația joasă, această stabilitate a prețurilor, chiar și pe piețele internaționale puternice, n-a împiedicat venirea crizei, deci s-a produs criză financiară pe stabilitatea prețurilor, care a creat instabilitate gravă a sistemului financiar. De aceea, stabilitatea financiară și a prețurilor sunt tratate cu aceeași atenție și asistăm la modificarea politicii prudențiale (…) de la a face un sistem rezistent la șocuri externe la crearea unui sistem de buffere financiare când băncile și alte instituții financiare au probleme de natură financiară și a stabilității”, a explicat prim-viceguvernatorul BNR.
El a reluat ideea că sunt necesare noi reglementări în soluționarea problemelor băncilor cu situațiile financiare precare, astfel încât să se asigure ieșirea ordonată a băncilor din sistem. Dacă până în prezent, acestea au fost sprijinite de stat, pe seama contribuabililor, cadrul de reglementare european va schimba orientarea către creditorii băncilor.
„Trecem de la metoda bail-out la bail-in, devine un nou mod de a trata băncile cu probleme, de la too big to fail la too big to save”, a mai spus Georgescu.